De uitvaartverzekering hoort daar nog niet bij en kun je dus nog altijd op vrijwillige basis afsluiten.
In een aantal Europese landen ben je wel verplicht om je te verzekeren voor uitvaartkosten, bijvoorbeeld in Zweden. Alle Zweden betalen een speciale belasting die een groot deel van de crematie- of begrafeniskosten vergoedt.
Ook in Nederland zijn er geluiden die roepen om een verplichte uitvaartverzekering, net zoals in Zweden, betaalt via belastingen en/of een premie. In Nederland heeft zo'n 70 procent van de bevolking al een uitvaartverzekering afgesloten.
Wat zijn de voor- en nadelen van een verplichte uitvaartverzekering voor iedereen?
Voordelen
Het invoeren van een verplichte uitvaartverzekering kent een duidelijk voordeel. Het zorgt voor een stukje financiële zekerheid als er na overlijden voor iedereen altijd een basisdekking is voor een fatsoenlijke crematie of begrafenis. De kosten voor de uitvaart worden namelijk door veel Nederlanders onderschat,
blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekering.nl.
Ook in mijn gesprekken bij de familie thuis blijkt dat veel mensen niet echt weten wat een 'gemiddelde' uitvaart kost of zij schatten deze kosten te laag of juist te hoog in.
Vooral onder lagere inkomensgroepen komt het nog regelmatig voor dat de gemeente moet opdraaien voor de kosten van de uitvaart. Dat klinkt misschien handig en eenvoudig: als je geen geld hebt, lost de gemeente het voor je op. Maar de waarheid ligt anders: bij een gemeentelijke uitvaart mogen nabestaanden vaak niet eens aanwezig zijn, of alleen de naaste familie. Ook is deze uitvaart zeer sober. Er is geen ruimte voor een mooie kist, bloemen, een afscheidsplechtigheid of condoleance. Daarnaast zal de gemeente altijd op zoek gaan naar een erfgenaam om zo de kosten te verhalen en dus weer terug te kunnen krijgen.
Met een verplichte uitvaartverzekering zijn er geen onvoorziene kosten en is er dus voor iedereen een waardig afscheid gegarandeerd, zonder dat dit direct afhangt van een beschikbaar budget.
Nadelen
Natuurlijk zijn er ook nadelen bij een verplichte uitvaartverzekering. Bij een verplichte verzekering komen namelijk ook verplichte (maandelijkse) kosten kijken. Voor veel Nederlanders (met een laag inkomen) zijn die kosten niet op te hoesten. Een oplossing hiervoor is om een sociaal vangnet te creëren waarbij hogere inkomens meer bijdragen dan lagere inkomens. Het gevolg daarvan is dat de belastingen verder omhoog moeten, wat ten koste gaat van de koopkracht.
Tenslotte kost het invoeren van een verplichte uitvaartverzekering op zichzelf veel geld. De overheid moet er op toezien dat iedereen is verzekerd, premie betaalt en dat de kosten evenredig worden verdeeld over verschillende inkomensgroepen.
Niet verplicht, wel verstandig
Ondanks dat een uitvaartverzekering nu niet verplicht is, kan het wel verstandig zijn om er een af te sluiten.
Waarom?
Financiële zekerheid voor je nabestaanden: zij hoeven niet op te draaien voor de kosten van je overlijden
Regie over de vormgeving van je eigen uitvaart en zekerheid dat je wensen worden uitgevoerd
Tegenwoordig is een uitvaartverzekering ook financieel aantrekkelijker dan om zelf te sparen voor de uitvaart.
Mijn advies; kies dan voor een 'kapitaalverzekering'. Hierbij verzeker je een bedrag i.p.v. een dienstenpakket. Het bedrag is dan zelf te besteden, je zit niet vast aan vaste diensten en/of producten.
Een kapitaalverzekering kent een premie die je gedurende een periode betaalt, bijvoorbeeld 20 jaar. Na die 20 jaar stopt de premiebetaling, maar blijft uiteraard het bedrag beschikbaar. De totaal betaalde premie is altijd lager dan de hoogte van het verzekerde bedrag. Bij de meeste verzekeraars ben je vanaf het moment van afsluiten direct verzekerd voor het bedrag. Wanneer iemand bijvoorbeeld na 5 jaar komt te overlijden, is het volledige bedrag beschikbaar, terwijl er een relatief laag bedrag aan premie is betaald.