Blogopmaak

Wat als je extra ondersteuning in het rouwproces kunt gebruiken?

Freddy Onderstal • 5 mei 2021
sponsor climax uitvaartzorg ede

Rouwbegeleiding / Rouwtherapie

Na het overlijden van een dierbaar persoon, een familielid, vriend(in) of collega, is het ‘normaal’ en ‘gezond’ als er rouwverdriet en rouwgedrag ontstaat, hoe intens dan ook. Rouwen is zoiets persoonlijks, dat het verdriet en het gedrag op verschillende manieren tot uiting kan komen. Ook de intensiteit en de duur van de rouw is voor iedereen anders. Meestal is er voor een bepaalde tijd wel steun en begrip van de omgeving voor iemand die rouwt. In die situatie verloopt een rouwproces ‘normaal’ en komt degene die een rouwproces doorloopt er in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier uiteindelijk wel uit.

Soms is het gedrag en het verdriet te groot voor de omgeving om mee te dragen. In die situatie kun je tijdelijk begeleiding vragen. Je kunt je verhaal nog eens vertellen of in alle rust alle emoties beleven en doorleven, zonder haast en zonder oordeel. Je kunt samen met een rouwtherapeut in het NU deze ingrijpende ervaring opnemen in jouw levensverhaal.

Je kunt tijdens je rouwproces ook andere ervaringen hebben. Het kan bijvoorbeeld oud verdriet bij je oproepen. De omstandigheden waarin je je bevindt, kunnen zo onzeker of nieuw zijn dat je je geen raad weet met het verlies dat je hebt geleden. Of je realiseert je op een gegeven moment dat je je rouwproces uit de weg gaat en ondanks dat je daar misschien heel goede redenen voor hebt, kun je daar behoorlijk ‘last’ van hebben. Rouwverdriet en rouwgedrag, op welke manier dan ook, laten zich niet aan de kant zetten. Zolang je er geen of te weinig aandacht aan kunt of wilt geven, zullen de pijn en het verdriet op verschillende manieren om aandacht blijven vragen. Dit kan onder andere door allerlei fysieke klachten die noch jijzelf noch je omgeving in relatie brengt met een verlies dat je hebt geleden. Met andere woorden: allerlei (persoonlijke) factoren en omstandigheden kunnen een ‘normaal’ rouwproces gecompliceerd maken. Als je het gevoel hebt dat dit geldt voor jouw rouwproces, aarzel dan niet en vraag om hulp. 

Als uitvaartverzorger kom ik een aantal weken na de uitvaart nog bij je langs om na te praten en te ondersteunen waar ik kan. In de meeste situaties is een nazorggesprek door en met mij voldoende om verder te kunnen. Maar soms kun je na een paar maanden toch tegen de muur van rouw aanlopen waar je niet in en/of doorheen lijkt te komen. 
Ik kan en zal je dan adviseren om in gesprek te gaan met een rouwtherapeut. 

Hiervoor werk ik samen met Liesbeth Bauer, gespecialiseerd in rouwtherapie. Door de warme, persoonlijke benadering kan zij een traject samenstellen wat je bij en met Liesbeth kunt doorlopen. Geheel afgestemd op jou als individu en op de hulpvraag die je hebt. Door de persoonlijke gesprekken en de handvatten die je krijgt aangereikt, kun je op termijn verder. Je weet dan hoe je over het verlies kunt praten en hoe je dit op termijn een plekje kunt geven voor jezelf. 

Kijk eens op de website van Liesbeth Bauer of neem contact met mij op wanneer je meer informatie wilt.

Dit artikel delen op...

door Freddy Onderstal 6 april 2025
Schaf een mooi herinneringssieraad aan
door Freddy Onderstal 28 januari 2025
Een natura uitvaartverzekering?
door Freddy Onderstal 10 december 2024
Register Uitvaartverzorger
door Freddy Onderstal 20 november 2024
Wat kan ik voor je betekenen?
door Freddy Onderstal 1 september 2024
Eerste uren nu overlijden cruciaal voor koeling
door Freddy Onderstal 12 augustus 2024
De meeste mensen zijn niet blij om mij te zien...
door Freddy Onderstal 24 april 2024
Een afscheid dat 'past'...
door Freddy Onderstal 16 april 2024
Wat gebeurt er met je nalatenschap als je geen testament hebt?
door Freddy Onderstal 6 maart 2024
Uitvaart Podcast
door Freddy Onderstal 4 maart 2024
Ga eens in gesprek met meerdere uitvaartverzorgers
Meer posts
Share by: